Wat zijn backlinks

Een backlink, ook wel een "inbound link" genoemd, is een hyperlink die vanaf een andere website naar jouw website verwijst.

 • Share via:

zoekmachine optimailisatie seoEen backlink, ook wel een "inbound link" genoemd, is een hyperlink die vanaf een andere website naar jouw website verwijst. Wanneer een website een link naar jouw website plaatst, wordt dit gezien als een stem van vertrouwen of aanbeveling voor jouw website. Backlinks zijn belangrijk voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) omdat zoekmachines backlinks beschouwen als een teken van de relevantie en waarde van een website.

Er zijn verschillende soorten backlinks die kunnen worden verkregen, zoals natuurlijke backlinks die organisch worden verkregen als gevolg van het produceren van hoogwaardige inhoud, of kunstmatige backlinks die worden verkregen door het actief zoeken naar links van andere websites. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle backlinks gelijk zijn. Backlinks van betrouwbare en autoritaire websites worden bijvoorbeeld hoger gewaardeerd dan backlinks van minder relevante websites.

Het opbouwen van een sterk backlink-profiel kan helpen om de zichtbaarheid en het verkeer van jouw website te vergroten en kan bijdragen aan hogere rankings in zoekmachines zoals Google. Het is echter ook belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw backlinks afkomstig zijn van betrouwbare en relevante bronnen en dat je niet betrokken bent bij praktijken zoals het kopen van backlinks, aangezien dit kan leiden tot een lagere ranking en zelfs een penalty van zoekmachines.

Hoe kom je aan backlinks?

Er zijn verschillende manieren om backlinks te verkrijgen. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende methoden:

 • Maak hoogwaardige inhoud: Door hoogwaardige, waardevolle en relevante inhoud te maken die andere websites graag willen delen, is de kans groter dat ze een link naar jouw website opnemen.
 • Linkbuilding via gastbloggen: Dit is een proces waarbij je een blogartikel schrijft voor een andere website in jouw branche in ruil voor een backlink naar jouw website.
 • Vraag om backlinks: Je kunt andere website-eigenaren of bloggers vragen om een link naar jouw website op te nemen in hun inhoud.
 • Social media: Door de inhoud van jouw website op sociale media te delen, kun je de kans vergroten dat anderen deze delen en er links naar jouw website ontstaan.
 • Maak infographics: Infographics zijn visuele weergaven van informatie die gemakkelijk te begrijpen zijn. Deze kunnen snel worden gedeeld en geplaatst op andere websites, waardoor backlinks worden gegenereerd.
 • Het is belangrijk om te onthouden dat backlinks van hoge kwaliteit afkomstig moeten zijn van betrouwbare en relevante bronnen. Backlinks van irrelevante of lage kwaliteit kunnen de ranking van jouw website zelfs schaden. Het is daarom belangrijk om altijd op een ethische en legitieme manier backlinks te verkrijgen en niet te betrokken zijn bij praktijken zoals het kopen van backlinks.

Hoe maak je een link van iets?

Om een link naar iets te maken, volg je deze stappen:

 • Selecteer de tekst, afbeelding of knop waarvan je een link wilt maken.
 • Klik op de knop of de optie die 'Link toevoegen' heet. Dit kan verschillen afhankelijk van de software of website die je gebruikt. In de meeste tekstverwerkers en websitebouwers is er een pictogram dat eruitziet als een ketting of het woord "link" met een pictogram van een ketting ernaast.
 • Voer de URL in van de pagina waarnaar je wilt linken in het daarvoor bestemde veld. Het is belangrijk om de URL nauwkeurig te kopiëren en te plakken om te voorkomen dat er fouten worden gemaakt in de link.
 • Als je wilt, kun je de linktekst aanpassen, zodat de link eruitziet als gewone tekst. Dit is handig als je niet wilt dat de link opvalt als een link, maar eruit wilt laten zien als een deel van de gewone tekst.
 • Controleer de link om er zeker van te zijn dat deze correct werkt.

Het is belangrijk om te onthouden dat het maken van links naar andere websites en inhoud van andere mensen vaak gepaard gaat met auteursrechtelijke kwesties. Het is belangrijk om de juiste toestemming te verkrijgen of te zoeken naar inhoud die beschikbaar is voor hergebruik onder Creative Commons-licenties.

Waarom is een goede linkbuilding belangrijk?

Een goede linkbuilding is belangrijk omdat het helpt bij zoekmachineoptimalisatie (SEO) en kan bijdragen aan het vergroten van de zichtbaarheid en het verkeer van jouw website. Door backlinks van andere websites te verkrijgen, geeft dit zoekmachines een signaal dat jouw website waardevol en relevant is. Dit kan leiden tot een hogere ranking in zoekmachines zoals Google, wat op zijn beurt kan leiden tot meer organisch verkeer.

Een goede linkbuildingstrategie kan ook helpen om jouw website als een autoriteit in jouw branche te vestigen. Wanneer andere websites jouw inhoud citeren of ernaar linken, is dit een teken dat jouw inhoud waardevol en relevant is voor jouw doelgroep. Dit kan de geloofwaardigheid en autoriteit van jouw website vergroten en kan op zijn beurt leiden tot meer verkeer en conversies.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle backlinks gelijk zijn. Backlinks van betrouwbare en autoritaire websites worden hoger gewaardeerd dan backlinks van minder relevante of irrelevante websites. Bovendien kan het verkrijgen van onnatuurlijke of spammy backlinks leiden tot een lagere ranking of zelfs een penalty van zoekmachines. Het is daarom belangrijk om een ethische en legitieme linkbuildingstrategie te gebruiken en alleen backlinks te verkrijgen van betrouwbare en relevante bronnen.

Whatisacomputer desktop computers